Nieuwsbrief actueel

Facebook

Voor in uw agenda:
13 juli Seniorenbios
28 juli Bingo KBO
25 augustus Bingo KBO
10 augustus Seniorenbios
8 september Liedjes van Toen
14 september Vrijheidsmuseum
28 september Algemene Ledenvergadering KBO-Malden

 

Beste KBO-leden
Wat zijn we blij dat we na zo’n lange tijd weer met onze activiteiten kunnen starten!!!!
Nu iedereen gevaccineerd is kunnen we dit ook op een veilige manier doen. We kijken er naar uit u weer te kunnen ontmoeten! We hebben veel gezellige dingen in het vooruitzicht.
Deze nieuwsbrief is voor 2 maanden. Het volgende KBO/PCOB-magazine ontvangt u na 25 augustus.
De actuele KBO-zaken en wijzigingen zullen we op onze website vermelden. www.kbomalden.nl

 

Wie jarig is die trakteert!!!
In 2022 bestaat KBO-Malden 70 jaar!
Dit willen wij uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
Wij willen dit met u vieren op dinsdag 10 mei 2022.

Wij nodigen u uit voor een dagje-uit en zullen als KBO de meeste kosten op ons nemen, als traktatie voor u. Wij hopen dat er zoveel mogelijk KBO-leden met ons meegaan (maximaal 300!) naar de Floriade. Om enig idee te hebben wie er belangstelling heeft voor dit dagje-uit vragen wij u dit aan ons te laten weten door middel van het invullen en inleveren van onderstaand strookje vòòr 25 september, of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Omdat wij niet weten hoeveel leden mee willen, kunnen wij de eigen bijdrage nog niet precies aangeven. Dit zal maximaal Euro 35,-- worden. Betaling van de eigen bijdrage volgt in januari, zodat we dan alles definitief kunnen reserveren.

Het programma ziet er als volgt uit:
Om 9.00 uur verzamelen bij de bussen en om 9.30 uur vertrek.
Onderweg een stop voor koffie/thee en gebak.
Bij aankomst bij de Floriade krijgt iedereen een lunchpakket.
Gelegenheid om de Floriade zelf te bekijken. Om 16.30 uur vertrek naar Malden.
Daar volgt rond 18.00 uur een diner in restaurant De WOK in Malden.
U mag 2,5 uur onbeperkt gebruik maken van het buffet, inclusief bier, wijn, fris, koffie en thee.

Wij hopen van harte dat velen van u met ons meegaan, zodat we van ons jubileum een onvergetelijke dag kunnen maken! Bestuur KBO-Malden
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ondergetekende wil graag mee met het KBO-Jubileumreisje naar de Floriade op dinsdag 10 mei 2022
NAAM:…………………………………………………………………..
ADRES:………………………………………………………………….. tel…………………………………
AANTAL PERSONEN:…………… email: ………………………………………………..
Dit strookje inleveren bij:
•Wilma Geertsen, Stalmeesterslaan 28      •Mia v.d. Werff, De Schoren 49       •Marij Büchner, Rogge 7

 

Puzzelwinnaars
De puzzel in de nieuwsbrief van juli heeft 2 winnaars opgeleverd. Mw. R. van Haren en dhr. H. van Beek ontvangen € 10,-. Het goede antwoord was: KBO puzzeltijd. Deze maand hebben we voor het laatst een nieuwe woordzoeker voor u. Nu de KBO-activiteiten weer zijn gestart kunt u deelnemen aan leuke dingen. Veel puzzelplezier! Stuur uw oplossing in vóór 12 augustus en u maakt grote kans op de prijs van € 10,- 

 

Start van de vaste wekelijkse KBO-activiteiten
Koersbal vanaf 25 juni. Iedere vrijdagmiddag in De Ommezwaai in Malderburch. Aanvang 13.30 uur.
Biljarten kunt u vanaf 21 juni op de maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur in de biljartruimte in de Oase. (Richtershof 9a)
De Fietsclub is reeds begonnen op de woensdagmiddagen. De start is op het Kerkplein om 13.30 uur.
Ook Jeu de Boules is weer gestart. Zij spelen iedere maandag- en woensdagmiddag in de tuin van Malderburch om 13.30 uur.
Het Kegelen op de donderdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in het kegelcentrum (Bolder 18B) is ook weer begonnen.
Ook de Yogalessen op de woensdagochtend van 10.15 uur tot 11.30 uur in MFC Maldensteijn zijn weer gestart.

 

Seniorenbios
De KBO-filmmiddagen zijn ook weer van start gegaan. Bioscoop CineTwins heeft alle noodzakelijke coronaregels ingevoerd, zodat u veilig kunt genieten van het filmaanbod.
Omdat er dit jaar zoveel mooie films niet doorgegaan zijn komen die alsnog aan bod in de rest van dit jaar en begin 2022. Hierbij de planning:
- dinsdag 13 juli 2021: De Slag om de Schelde - dinsdag 14 december 2021: Emma
- dinsdag 10 augustus 2021: Judy - dinsdag 11 januari 2022: Sorry, we missed you
- dinsdag 14 september 2021: Lara - dinsdag 8 februari 2022: Bulado
- dinsdag 12 oktober 2021: The Nest - dinsdag 8 maart 2022: Kapsalon Romy
- dinsdag 9 november 2021: Deux - dinsdag 12 april 2022: The Good Liar

Op dinsdagmiddag 13 juli staat de indrukwekkende film De Slag om de Schelde gepland. November 1944. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Op dinsdagmiddag 10 augustus vertonen we de film Judy over het leven van de Amerikaanse zangeres en actrice Judy Garland. De titelrol wordt vertolkt door Renée Zellweger, die voor haar vertolking onder meer een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award ontving. In 1969 arriveert Judy Garland samen met haar jonge verloofde Mickey Deans in het Verenigd Koninkrijk om er enkele uitverkochte concerten in de Londense nachtclub The Talk of the Town voor te bereiden. De actrice en zangeres hoopt na een reeks privé- en drugsproblemen een comeback te maken.
Aanvang van beide films 15.45 uur. Haal uw kaartjes op tijd op en betaal het liefst met gepast geld! Houd uw KBO-pasje gereed voor de korting! Dat scheelt wachttijd voor iedereen. 

 

Bingo KBO
De Bingomiddagen worden voortaan gehouden op de woensdagmiddag in de grote zaal van MFC Maldensteijn. Op 28 juli en 25 augustus kunt u weer gezellig meespelen en wie weet wint u wel wat moois! Het Bingoteam zorgt ervoor dat er heel mooie prijzen te winnen zijn. Wij hopen weer op uw komst en natuurlijk zijn introducées van harte welkom. Aanvang 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur. Koffie en thee zijn voor eigen rekening.

 

KBO Liedjes van Toen
Heerlijk om weer samen te zingen en vrolijk te zijn! U kunt fijn meezingen met Liedjes van Toen bij de KBO. Op 8 september gaan we er als vanouds een heel gezellige middag van maken. Deze keer in MFC Maldensteijn. Aanvang: 14.30 uur.
Noteer het alvast maar in uw agenda. Meer informatie in de nieuwsbrief van september.

 

Hapas, proef en geniet. 

Geniet iedere zondag tussen 15.00 19.00 uur van onze tapas in Malderburch. 
Meld uzelf aan op vrijdag bij de receptie of via 024-3570928
Broekkant 16, 6581 AE Malden.

 

Seniorendiner:
Het seniorendiner is ook weer gestart.
Iedere woensdag vanaf 17.00 uur
Kopje koffie is dan gratis voor leden.
Wel verplicht om te reserveren: 024-3570928
Mondkapje is niet meer verplicht, wel de 1,5 meter regeling.
En daar houden we ons aan. 

 

Heeft u zin in een gezellig uitje?
Houdt dan dinsdag 14 september vrij in uw agenda. Om 13.30 uur willen wij een bezoek brengen aan het Vrijheidsmuseum. Vertrek 13.00 uur in Malden. Wij worden ontvangen met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé. Daarna een introductiefilm van 30 minuten en aansluitend bezichtiging van het museum.
De kosten van dit uitstapje: 15, 20 per persoon. Degene die een museumjaarkaart hebben of donateur zijn van het museum betalen alleen de koffie/thee met gebak à 5,20 per persoon. Wij gaan met eigen auto's. Wie wil er dan rijden?
In de volgende nieuwsbrief komen wij hierop terug en hoort u waar u zich kunt opgeven om mee te gaan en horen we ook graag wie er zou willen rijden.

 

De tijd vliegt, maar soms ook niet.
Tijd is iets heel eigenaardigs, terwijl tijd eigenlijk steeds hetzelfde is en daardoor ook best wel saai.
Tijd duurt altijd even lang, gaat steeds even snel of langzaam, zo je wilt. Tijd mag dan saai zijn, de beleving ervan kan juist heel afwisselend zijn. De een heeft tijd genoeg en dat voelt rustig. Voor de ander is de beleving totaal anders: tijd is geld. Die ander heeft het altijd druk, druk, druk en toch hebben ze allebei dezelfde tijd. Hoe je jouw tijd beleeft, is heel persoonlijk. Heel vroeger had je nauwelijks begrip van tijd. Je zat in een hoekje van de kamer in een looprek, op een dekentje. Dat was jouw wereld, jouw tijd. Je leefde van de ene dag in de andere. Je besefte niet dat de tijd doorging terwijl jij daar bezig was met je pop, blokken, auto of treintje. Soms lag je zelfs gewoon maar wat te suffen. Pas op school kwam daar verandering in. Daar leerde je begrippen als: vandaag, morgen, volgende week, volgend jaar. Je leerde klok kijken, iedere minuut was er één voortaan.
Maar ook kregen tijden en perioden een betekenis mee: zoals Kerst, Nieuwjaar, Vierdaagse, Kermis, maar ook Vakantie. Tijdens de grote vakantie van zes weken gebeurde er iets heel geks met de tijd.
Als de juf of de meester had gezegd: Ik wens jullie een fijne vakantie en zie jullie over zes weken graag gezond weer terug, brak er in je beleving een periode aan, die amper te overzien was, zo lang. Onbegrijpelijk dat de onderwijzer(es) op dat moment had gesproken over terugkomen naar school.
En toch was het iedere keer weer razendsnel voorbij. Dan zat je weer in de klas en je verbaasde er jezelf over hoe je zo dom had kunnen zijn om te denken dat deze vakantie eeuwig zou duren.
De lessen gingen onverdroten verder. En in de taalles leerde je ook over tijd en tijden, zoals:
De tegenwoordige tijd: Ik loop naar huis.
Of in de verleden tijd: Ik liep naar huis.
Of, en daar wil ik naar toe: Ik was naar huis gelopen.
De voltooid verleden tijd werd dat genoemd. Ik kan bijna niet wachten tot Corona in die tijd is terechtgekomen.

Theo

 

Ziekenbezoeker gezocht
Onze ziekenbezoekster Willy Radier is om gezondheidsredenen gestopt met haar vrijwilligerswerk voor de KBO. We zijn haar zeer veel dank verschuldigd voor haar jarenlange werkzaamheden als ziekenbezoekster. We hopen dat ze zich snel weer fit zal voelen en wensen haar het allerbeste toe.
Om deze vacature weer op te vullen zoeken we iemand die het leuk vindt om zieke KBO-leden en leden die een kroonjaar vieren, of een huwlijksjubileum te bezoeken met een attentie.
Heeft u interesse in dit mooie en dankbare werk voor onze leden, neem dan contact op met coördinator Ellen Hermens. Tel: 024 3580464 

 

Jaarvergadering
We hebben nog steeds de plicht om onze jaarvergadering te houden. Het boekjaar 2020 moet nog afgesloten worden. Dat kunnen we nu toch nog gaan doen en wel op dinsdag 28 september om 10.00 uur in de theaterzaal van Multifunctioneel Centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 Malden.
Noteer het al vast maar in uw agenda. De stukken voor de vergadering ontvangt u bij de nieuwsbrief van september.

 

Oosters Bewegen voor senioren
Rekken & strekken. Inspannen & ontspannen. Ademhalen in het ritme van de beweging. Verbazingwekkend hoe een milde oefening al snel een positief effect heeft op alledaagse klachten en ongemakken. Onze oefeningen komen voort uit tai chi of ‘qigong’ (Chinese gezondheids-oefeningen). En... oefenen doen we natuurlijk samen! Net zoals de groepjes mensen die heerlijk samen in een Chinees parkje staan te bewegen; maar dan in de beschutte binnentuin van Malderburch. Doe uzelf een plezier en kom 't eens proberen! We sluiten gezellig af met een gezamenlijk kopje koffie. Wanneer? Elke woensdag van 13:45 tot 15:00 uur.
Voor info bel Jan Willem Bot (0655684774). Zie voor andere locaties ook heumenbeweegt.nl. 

 

Wat te doen bij hitte?
Eenvoudige maatregelen die helpen om de gevolgen van hitte te beperken:
Drink voldoende
Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
Houd uzelf koel
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.
Houd uw woning koel
Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning.
Tip: zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.
Medicijnen en hitte
Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.
Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. 

 

Spaar de KBO gezond
Binnenkort start bij de PLUS supermarkt in Malden de actie: ‘spaar je club gezond’
Vanaf zondag 5 september 2021 kunnen klanten bij PLUS sparen voor geselecteerde lokale clubs en verenigingen. Met deze spaaractie wil PLUS clubs en verenigingen een extra steuntje in de rug geven, zeker na een hele moeilijke periode. KBO Malden heeft zich opgegeven voor deze actie. Spaart u met ons mee? 

 

Nieuwbouw bij Veldschuur Malden
Tussen de Veldsingel en de Huikeling in Malden ontstaat een kleinschalig nieuwbouwplan van 28 koop- en huurwoningen. Oosterpoort gaat 16 woningen verhuren. De Veldschuur wordt een prachtige, groene woonlocatie.
Langs de Veldsingel en midden in plan De Veldschuur worden 16 levensloopbestendige huurwoningen en 6 levensloopbestendige koopwoningen gebouwd. Deze komen te liggen aan een rustige, groene en verkeersluwe zone. De levensloopbestendige woningen zijn voorzien van duurzame installaties: een lucht-water-warmtepomp, balansventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen op het dak.
De huurwoningen hebben een tuin, een woonkamer en keuken op de begane grond en twee slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping. Er komt een ‘luie’ rechte trap met aan twee zijden een trapleuning waardoor u makkelijk naar boven kunt lopen. Er is zowel boven als beneden voldoende ruimte. De voorlopige planning is als volgt: start bouw: mei 2021, oplevering: voorjaar 2022. Oosterpoort gaat de 16 huurwoningen adverteren via Entree. Bij 11 woningen krijgen 65+-ers met een huurwoning van Oosterpoort in Malden voorrang. Op de andere 5 woningen kan iedereen reageren. Wij gaan de woningen naar verwachting in het najaar van 2021 adverteren op Entree.
De tussenwoningen worden verhuurd voor een huurprijs van € 633,- per maand (prijspeil 2021). De woningen zijn bedoeld voor huishoudens van 1 of 2 personen met een inkomen van maximaal
€ 32.200,- per jaar.

De hoekwoningen worden verhuurd voor een huurprijs van €752,- per maand (prijspeil 2021). Deze woningen zijn bedoeld voor huishoudens van:
1 persoon met een inkomen tussen € 32.200,- en € 44.655,- per jaar;
2 personen met een inkomen tussen € 32.200,- en €48.828,- per jaar.
Wilt u meer informatie? U kunt zich aanmelden bij Oosterpoort voor de nieuwsbrief. U kunt ook kijken op de projectwebsite Veldschuur Malden. Hier staan ook de koopwoningen op.

Oosterpoort verstuurt tijdens de bouw van de woningen in project Veldschuur enkele nieuwsbrieven. Zodra we de woningen gaan adverteren, sturen wij ook een melding hiervan via de mail.
Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwbouw in het project Veldschuur in Malden? En wilt u een melding ontvangen zodra wij de woningen op Entree gaan adverteren? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. Let op! U meldt zich alleen aan voor de nieuwsbrief. Oosterpoort registreert u niet als geïnteresseerde voor een van de woningen. Zodra zij de woningen gaan adverteren, kunt u zelf reageren via www.Entree.nu

 

Raad van Ouderen aan tafel bij informateur Hamer
De Raad van Ouderen is, samen met vertegenwoordigers van de seniorenorganisaties (ANBO, Koepel Gepensioneerden, KBO-PCOB en NOOM), de Patiëntenfederatie, Alzheimer Nederland en de Landelijke Cliëntenraad op gesprek geweest bij informateur Mariette Hamer.
De Raad van Ouderen is tevreden dat de informateur met dit initiatief gehoor heeft gegeven aan het belang om te praten mét ouderen in plaats van óver ouderen zoals te vaak gebeurt.
Integraal ouderenbeleid
Rode draad in het gesprek was de door allen onderschreven noodzaak voor een integraal ouderenbeleid. De aanpak van vergrijzing hoort een prominente plaats te krijgen in een op te stellen regeerakkoord. Waarbij het de Raad van Ouderen niet alleen gaat om wat de komende regeerperiode noodzakelijk is maar eveneens dat de koppeling wordt gezocht met datgene wat op langere termijn moet worden gedaan.
Meerjarenplan ouderenhuisvesting
De Raad heeft het belang genoemd om met spoed een landelijk Meerjarenplan ouderenhuisvesting op te stellen. Dit plan voegt de initiatieven van gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars samen, laat leemten zien en stimuleert de planvorming waar deze achterblijft bij de te verwachten vraag. Daarbij is overleg met ouderen geboden om recht te doen aan hun (toekomstige) woonbehoeften en aan de diversiteit ervan (naar sociaaleconomische status, leefstijl en migratieachtergrond). Betrokken maatschappelijke partijen committeren zich aan zo’n plan en het rijk en gemeenten faciliteren de uitvoering ervan via omgevingsplannen, aanvullende financiering en het schrappen van belemmerende regelgeving.
Plan houdbare ouderenzorg
De Raad van Ouderen vraagt het nieuwe kabinet een plan te formuleren, waarin aangereikte bouwstenen zijn opgenomen. Alleen op die manier ontstaat een houdbaar stelsel van ouderenzorg, dat persoonsgerichte en geïntegreerde zorg aan ouderen biedt en professionals werkplezier.

 

Van de Gemeente Heumen ontvingen wij het volgende bericht.
Oproep voor fotomodellen
Een oproep voor iedereen die woont in de gemeente Heumen. Wij zijn op zoek naar “fotomodellen”! Van alle leeftijden en in alle soorten en maten.
We willen mooie foto's maken door een professionele fotograaf om onder andere de toekomstvisie: “Natuurlijk met iedereen” op te vrolijken. De foto's die we maken zijn dus bedoeld voor dit document. (lees het op: www.heumen.nl/toekomst) en voor onze website, social media en informatiemateriaal.
We maken foto's van bepaalde thema's zoals: duurzaamheid, woningbouw en het rijke verenigingsleven in onze gemeente.
Ja, ik wil op de foto!
Wilt u, wil jij, of willen jullie (bijvoorbeeld van een (sport) vereniging) meewerken aan een echte fotoshoot? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld naam, leeftijd en telefoonummer en we nemen snel contact op.
De dagen waarop we de foto's gaan maken zijn: 2,3,9 en 10 juli.
Vergoeding. Elk model krijgt een cadeaubon én een paar afdrukken van de mooiste foto's!

 

Het KBO-bestuur wenst alle leden, uit en thuis, een fijne, zonnige vakantieperiode toe.